Hoe lang gaan zonnepanelen mee?

‘Hoe lang gaan zonnepanelen mee?’ Deze vraag krijgen we ontzettend vaak en beantwoorden we graag: “Gemiddeld is de levensduur van een zonnepaneel 25 jaar, maar meestal gaan ze langer mee, soms wel tot zo’n 40 jaar, aldus Ryan Croes van BY Projects”. De prestaties zullen naarmate de tijd verstrijkt afnemen. Toch zijn er ook panelen die zelfs na 25 jaar nog in staat zijn om 80% van hun oorspronkelijke vermogen te behouden. Een professionele installatie is vereist om de levensduur van zonnepanelen te verlengen. In dit artikel leggen we je alles uit over de ontwikkelingen, kwaliteit, levensduur en degradatie van zonnepanelen en omvormers.

Uw verduurzaming specialist
met 20 jaar ervaring

Gemiddelde levensduur zonnepanelen verlengen met onderhoud

Zoals we hierboven al benoemde is de gemiddelde levensduur zo’n 25 jaar. Er zijn een aantal factoren die bijdragen aan de levensduur van je zonnepanelen. Zo is het belangrijk dat je jouw zonnepanelen iedere 5 jaar laat schoonmaken. Vooral wanneer je zonnepanelen een kleine hellingshoek hebben, bijvoorbeeld als ze op een plat dak staan.

Kwaliteit zonnepanelen: waar moet je op letten?

Voor een langere levensduur van je zonnepanelen raden we aan om bij de aanschaf van zonnepanelen extra alert te zijn op een aantal zaken. Kies allereerst voor een kwalitatief zonnepaneel, zodat je minder last hebt van degradatie (= het afnemen van het vermogen). Nu horen we je denken, maar ‘wat zijn de beste zonnepanelen?

Zonnepanelen afkomstig van zonnepaneelfabrikanten met een tier 1 certificering bieden zijn over het algemeen van goede kwaliteit. Ze hebben een hoge energie-efficiëntie doordat de zonnecellen van goede kwaliteit zijn. Daarnaast zijn ze vochtbestendig, minder foutgevoelig (geen last van incorrecte data) en genieten ze een langere levensduur. Tier 1 fabrikanten scoren het hoogste qua kwaliteit en betrouwbaarheid. Om die reden werkt BY Projects alleen met tier 1 gecertificeerde zonnepanelen.

Duurzaamheid zonnepanelen - Tier 1 zonnepanelen - By Projects

Goede montagemeubels zonnepanelen

Niet alleen is het belangrijk dat je goede zonnepanelen aanschaft, maar ook goede montagemeubels zijn cruciaal bij het installeren van zonnepanelen. Ze zorgen ervoor dat de installateur de panelen stevig en veilig kan bevestigen, zodat er geen risico is op schade of ongemakken. Montagemeubels zorgen ook voor een juiste uitlijning van de zonnepanelen, waardoor de prestaties worden verbeterd. Tot slot verlengen kwalitatieve montagemeubels de levensduur van je zonnepanelen, omdat ze bescherming bieden tegen wind en weersomstandigheden.

Levensduur omvormer zonnepanelen

Naast kwalitatieve panelen en montagemeubels is het van belang dat je kiest voor een kwaliteitsomvormer. Een kwalitatieve omvormer is cruciaal vanwege de prestaties en betrouwbaarheid van je zonnepanelensysteem. Een kwalitatieve omvormer zal je systeem optimaal laten functioneren, zodat je het meeste uit je zonnepanelen kunt halen. Een goede omvormer gaat gemiddeld zo’n 12 jaar mee. Door regelmatig je meterstanden te vergelijken met je verwachte opbrengst te vergelijken, kun je bijhouden of het rendement van jouw omvormer achteruitgaat.

Wanneer zonnepanelen vervangen?2024-01-18T13:08:30+00:00

Meestal moet je jouw zonnepanelen na ongeveer 25 jaar vervangen. Na hoe lang dit precies zal zijn, hangt af van factoren zoals weersomstandigheden, zonne-uren en kwaliteit. Wanneer je ziet dat de stroomopbrengst ineens met meer dan 10 procent terugloopt, is het verstandig om aan de bel te trekken en je omvormer en zonnepanelen na te laten kijken door jouw installateur.

Garantie zonnepanelen

De productgarantie op zonnepanelen verschilt per fabrikant, maar is gemiddeld tussen de 10 en 15 jaar. BY Projects biedt alleen zonnepanelen aan van hoogwaardige kwaliteit met een tier 1 classificering. Naast een jarenlange garantie bieden we je 5 jaar garantie op de installatie van zonnepanelen door onze ervaren monteurs.

Degradatie zonnepanelen

Na verloop van tijd zullen zonnepanelen minder rendement opleveren. Het vermogen om stroom te produceren neemt dan af. Dit proces noemen we ‘degradatie van zonnepanelen’. Bij degradatie ontstaan er scheurtjes in de cellen. Er zijn verschillende factoren waardoor degradatie kan ontstaan. Allereerst heeft de manier waarop het paneel is opgebouwd invloed, maar ook invloeden van buitenaf zoals een storm, hagel, vocht, extreem hoge temperaturen en schade tijdens transport of montage kunnen degradatie veroorzaken.

Omvormer vervangen - By Projects

Hoe kan ik degradatie zonnepanelen voorkomen?

Degradatie van zonnepanelen kun je voorkomen met kwalitatieve zonnepanelen en een professionele installatie. De tier 1 zonnepanelen waar wij onze ervaren monteurs mee werken, mogen geen last hebben van factoren als vocht, hoge temperaturen of hagel. Bij deze panelen heb je nauwelijks last van degradatie. Op sommige panelen die wij aanbieden zit een vermogensgarantie. Deze vermogensgarantie biedt jou de zekerheid dat je zonnepanelen na 25 jaar nog minimaal 80 procent vermogen hebben. Deze regeling is per fabrikant verschillend. Met de juiste panelen en installatie zijn zonnepanelen alsnog een betrouwbare bron van hernieuwbare energie. Indien correct zijn zonnepanelen je investering altijd dubbel en dwars waard!

Zonnepanelen met lange levensduur laten installeren door By Projects

Wil jij zonnepanelen laten installeren? Wij hebben de afgelopen 10 jaar al veel verschillende klanten in Zuid-Holland blij mogen maken met zonnepaneelprojecten. Lees wat klanten vertellen over ons en vraag direct vrijblijvend een offerte aan.

2024-01-19T10:16:55+00:00
Ga naar de bovenkant