Zonnepanelen plat dak – alles wat je moet weten

Ben je op zoek naar meer informatie over of en hoe zonnepanelen op een plat dak worden geïnstalleerd en waar op gelet moet worden bij de plaatsing van de zonnepanelen? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze blog leggen we je alles uit met betrekking tot plat dak zonnepanelen. Van de ideale hellingshoek tot de beste ligging en de richting van de zonnepanelen.

Uw verduurzaming specialist
met 20 jaar ervaring

Hellingshoek zonnepanelen plat dak

In de meeste gevallen is het zo dat bij het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak, de zonnepanelen in rijen achter elkaar worden geplaatst. Dit doen we om te voorkomen dat de zonnepanelen schaduw werpen over elkaar en op die manier dus minder rendement zouden opbrengen. De opbrengst van de zonnepanelen moet optimaal zijn en schaduw draagt hier niet aan bij.

De afstand tussen de zonnepanelen wordt dus bepaald door de hellingshoek. De beste opstelling waarbij de zonnepanelen het meeste opleveren is als de zonnepanelen richting het zuiden worden geplaatst met een hellingshoek tussen de 15 en 20%.

Steeds vaker wordt er echter ook gekozen om de zonnepanelen in een oost west opstelling te plaatsen. In deze opstelling kan er een kleinere hellingshoek van 10 tot 13 graden worden toegepast.

Waarom gaan we voor zo’n kleine hellingshoek? Er zijn een aantal voordelen:

 1. De zonnepanelen liggen dan zodanig schuin dat de wind er weinig vat op heeft
 2. Eventueel vuil waait gemakkelijker van de zonnepanelen af
 3. Bij een kleinere hellingshoek kunnen de zonnepanelen op een plat dak dichter bij elkaar geplaatst worden. Dit kan ervoor zorgen dat er meer panelen geplaatst kunnen worden. Dit kan zeker bij kleinere daken zeer nuttig zijn.

De afstand tussen de rijen zonnepanelen plat dak

De benodigde afstand tussen de rijen zonnepanelen is afhankelijk van meerdere factoren. Zo is de hellingshoek waarin de zonnepanelen geplaatst worden en het formaat van de zonnepanelen erg belangrijk.

De optimale tussenafstanden voor de zonnepanelen per hellingshoek zijn als volgt:

 • Bij een hellingshoek van 30 graden houden we 1½ meter tussenafstand
 • Bij een hellingshoek van 20 graden houden we 1 meter tussenafstand
 • Bij een hellingshoek van 10 graden houden we ½ meter tussenafstand
zonnepanelen plat dak

Richting van de plat dak zonnepanelen

Het voordeel van een zonnepanelen op een plat dak is het feit dat er meer flexibiliteit is wat betreft het plaatsen van de zonnepanelen. Het is algemeen bekend dat zonnepanelen die gericht staan op het Zuiden, het meeste rendement opleveren. Daarom wordt er vaak gekozen voor een opstelling waarbij de zonnepanelen naar het Zuiden toe gericht staan.

Toch zijn er ook opstellingen die wellicht minder rendement opleveren, maar toch beter passen. Zo worden de zonnepanelen bijvoorbeeld ook weleens met de dakrand mee gelegd waardoor er meer zonnepanelen op het platte dak passen. Dit heft eventueel rendementsverlies dan weer op door het hogere aantal zonnepanelen.

Daarnaast kan het ook zo zijn dat er weinig ruimte is op het platte dak (bijvoorbeeld bij een schuur). In dat geval wordt er weleens gekozen voor een oost west opstelling. Zo wordt de ruimte namelijk optimaal benut. Het rendementsverlies door een niet ideale richting wordt dan opgevangen doordat de totale opbrengst hoger is omdat er meer panelen geplaatst kunnen worden.

Ligging van de zonnepanelen op platte daken

De ligging van de zonnepanelen (staand of liggend) maakt in principe qua rendement geen verschil. De specifieke ligging voor de zonnepanelen wordt meer bepaald door een aantal factoren:

 1. Hoeveel ballast is er nodig?
 2. De zichtbaarheid van de zonnepanelen (in landscape plaatsing zijn deze minder zichtbaar).
 3. Afmetingen van het dak en de ruimte die op het dak aanwezig is
 4. Kosten voor het montagemateriaal

Landscape geplaatste zonnepanelen of Portrait geplaatste zonnepanelen

In de meeste gevallen worden de panelen op het platte dak in landscape geplaatst. Dit heeft o.a. te maken met de wind die een rol speelt en de benodigde ballast. Bij het plaatsen van de zonnepanelen in portrait positie, is het namelijk zo dat deze hoger uitsteken boven de dakrand. Het gevolg is dat de zonnepanelen meer wind vangen en er daardoor dan ook meer ballast nodig is om de zonnepanelen op hun plaats te houden.

Afstand tot de dakrand

Bij platte daken is het ook zo dat er rekening gehouden dient te worden met de afstand tot de dakrand. Je moet namelijk voldoende afstand tot de dakrand aanhouden ten opzichte van de zonnepanelen om zo rekening te houden met de wind. De windkrachten die ontstaan aan de dakrand kunnen namelijk oplopen waardoor er de mogelijkheid ontstaat dat de installatie verschuift.

Hellingshoek zonnepanelen plat dak

Moet ik rekening houden met de ballast voor de zonnepanelen op een plat dak?

Omdat zonnepanelen los staan op het platte dak, is het nodig om bij het zonnepanelen plaatsen ook rekening te houden met extra ballast. Om de zonnepanelen goed te plaatsen is er dus ballast nodig. Deze ballast wordt verwerkt in het montagesysteem en de hoeveelheid hiervan is afhankelijk van o.a. de hoogte van het platte dak en de omgeving waarin de zonnepanelen staan. Ook heeft het, zoals je zojuist hebt kunnen lezen, ook te maken met de afstand van de zonnepanelen tot de dakrand.

Welk montagemateriaal wordt er voor zonnepanelen op een plat gebruikt?

Er zijn veel verschillende montagesystemen waar gebruik van kan worden gemaakt om zonnepanelen te monteren. In het algemeen zijn er 2 soorten opstellingen:

 1. Een open opstelling met een frame
 2. Een gesloten opstelling waarbij er bijvoorbeeld gebruik wordt gemaakt van plastic bakken.

Wat goed is om te weten is dat de open opstellingen vaak goedkoper zijn dan de dichte variant. Wel is het belangrijk om te vermelden dat voor de open opstellingen dan wel weer meer ballast nodig is door de opwaartse druk. Laat ons daarom ook altijd een advies uitbrengen over de beste zonnepanelen constructie voor jouw dak.

Benieuwd hoeveel jij kunt besparen met zonnepanelen op je platte dak?

Als je gaat voor zonnepanelen, dan ga je niet alleen voor een duurzame oplossing maar ook voor een besparing op je energiekosten. Hoeveel dit precies oplevert is afhankelijk van meerdere factoren en is ook verschillend per situatie. Daarom is het altijd raadzaam om een professional in te schakelen voor de beste oplossing voor jouw dak. BY Projects bestaat uit een team erkende en gecertificeerde installateurs en dat gebrand is op het leveren van kwaliteit.

Dus, wil je graag zonnepanelen en laat je deze graag installeren door erkende installateurs? Neem dan contact met ons op of vul de online gratis dakscan in!