Zonnepanelen plaatsen: wat is de beste plek voor zonnepanelen?

Waar kun je zonnepanelen plaatsen? Wat is de beste plek voor zonnepanelen en waar moet je op letten bij het plaatsen van zonnepanelen?’ Dit zijn een aantal vragen over het plaatsen van zonnepanelen die klanten ons vaak stellen. In dit geven we je daarom antwoord op deze veelgestelde vragen zodat jij straks het meeste rendement uit jouw zonnepanelen haalt.

Uw verduurzaming specialist
met 20 jaar ervaring

Oriëntatie zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een efficiënte manier om energie op te wekken door het gebruik van zonne-energie. Om het meeste uit zonnepanelen te halen is het belangrijk dat ze goed georiënteerd zijn. Oftewel, dat ze in de juiste richting staan.

Een dak op het zuiden biedt de meeste zonnestralen en geeft dus de hoogste stroomopbrengst en het hoogste rendement. Je kan dus zeggen dat het zuiden de beste richting voor zonnepanelen is. Wanneer je zonnepanelen op een schuin dak wilt plaatsen, dan heeft je dak meestal 2 kanten. Wanneer de ene kant op het zuiden ligt, dan ligt de andere kant op het noorden. In dat geval heb je dus altijd één goede kant. Wanneer je een schuin dak hebt op het westen, heb je ook vaak een dak op het oosten. Wanneer je beide daken voorziet van zonnepanelen, heb je als voordeel dat je verdeeld over de dag energie opwerkt.

Zonnepanelen op een plat dak

Heb je een plat dak? Dan kun je zelf kiezen in welke richting je jouw zonnepanelen zet. Meestal kies je in dat geval voor zonnepanelen gericht op het zuiden. Houd er wel rekening mee dat je op een plat dak minder zonnepanelen kwijt kunt dan op een schuin dak, doordat de zonnepanelen zelf ook schaduw maken.

Foto Team Home

Zonnepanelen op het oosten

Wil je zonnepanelen plaatsen op een dak in de richting van het oosten? Ondanks dat de stroomopbrengst bij een dak op het oosten wat lager is dan bij een dak op het zuiden, zijn zonnepanelen op het oosten nog steeds aantrekkelijk. Zoals we hierboven al noemde heeft vooral de hellingshoek invloed op het rendement van de zonnepanelen. In de onderstaande tabel kun je eenvoudig aflezen welke invloed de richting van je dak en de hellingshoek hebben op het rendement van je zonnepanelen.

Richting van de panelen Hellingshoek van het dak
15 30 45 60 75 90
West 85 80 75 70 60 55
Zuidwest 90 95 95 90 80 70
Zuid 95 100 100 95 85 70
Zuidoost 90 95 90 85 75 65
Oost 85 80 75 70 60 50
Noordoost 75 65 55 45 40 35
Noord 75 60 45 35 30 20
Noordwest 75 65 55 50 40 35

Wil je een offerte op maat aanvragen? Laat je gegevens achter en we helpen je graag met een aanbod op maat of doe onze gratis zonnepanelenscan in slechts 2 minuten.

Zonnepanelen in de schaduw

Zonnepanelen in de schaduw zijn een veelbesproken onderwerp. Hoewel zonnepanelen het meeste rendement behalen wanneer ze direct in de zon staan, kunnen ze ook in de schaduw energie opwekken. Als er geen direct zonlicht is, kunnen zonnepanelen namelijk indirect licht absorberen van bijvoorbeeld reflecterende oppervlakken zoals de straat, een dak of een tuin. Het rendement van zonnepanelen in de schaduw is zoals vanzelfsprekend natuurlijk wel lager dan in de zon. Daarom adviseren we geen zonnepanelen te plaatsen op een schaduwrijke plek.

Zonnepanelen in plaats van dakpannen

We kunnen zonnepanelen niet alleen op het dak plaatsen, maar ook in het dak. Toch adviseren we je, als je dak niet aan vervanging toe is of het niet gaat om een nieuwbouwproject, je zonnepanelen over je dakpannen te plaatsen. We kunnen de zonnepanelen zo integreren met jouw dak dat dit een mooi strak aanzicht wordt.
Heb je een nogal stijl dak? Dan raden we meestal niet aan om de panelen te integreren met jouw dak. Doe je dit wel, dan verlies je een groot deel van het rendement.

Zonnepaneel op dak of op de grond?2023-12-13T10:54:50+00:00

De beste plek voor zonnepanelen is op een locatie die vrij is van schaduw. Of dat nu op een dak is, aan de zijkant van een gebouw, in een tuin of open veld, dat maakt in principe niets uit. Alhoewel je op een dak natuurlijk vaak minder last hebt van schaduw. Daarnaast is het zo dat je niet overal zomaar zonnepanelen mag installeren. Je moet rekening houden met een aantal regels bij het plaatsen van zonnepanelen.

Zonnepanelen horizontaal of verticaal plaatsen?2023-12-13T10:54:28+00:00

Over het algemeen geldt: heb je een dak of andere locatie gericht op het zuiden, dan raden we aan de zonnepanelen horizontaal te installeren. Heb je een dak of plek op het noorden? Dan is verticaal vaak beter. Wil jij weten welke richting voor jou het meest geschikt is? Neem contact met ons op voor een persoonlijk advies.

Waar moet ik de omvormer van mijn zonnepanelen laten plaatsen?2023-12-13T10:54:59+00:00

De omvormer van zonnepanelen moet zo dicht mogelijk bij de zonnepanelen worden geplaatst. Daarnaast is het belangrijk dat deze op een droge, veilige plaats wordt geïnstalleerd. Dit kan in de buurt van de zonnepanelen zijn, maar een schuur, zolder of garage kan ook een geschikte plek zijn. Verder is het belangrijk dat de omvormer goed toegankelijk is voor eventuele onderhouds- of reparatiewerkzaamheden.

2023-12-19T08:17:11+00:00
Ga naar de bovenkant