Zonnepanelen op schuin dak installeren

Heeft jouw woning of bedrijfspand een schuin dak? En overweeg je zonnepanelen te plaatsen? Dan is het vrijwel altijd mogelijk om hier zonnepanelen op te installeren. Zonnepanelen op een schuin dak bieden veel voordelen. Zo behaal je met zonnepanelen op een schuin dak vaak een hoger rendement dan met zonnepanelen op een plat dak, doordat de zonnepanelen al in de juiste hoek richting de zon staan. De vakmannen van BY Projects weten precies wat er nodig is om dit maximale rendement te behalen en waar je op moet letten bij het plaatsen van zonnepanelen op een schuin dak. Je leest het in deze blog!

Uw verduurzaming specialist
met 20 jaar ervaring

Voordelen rendement zonnepanelen op schuin dak

Afhankelijk van de richting waarin we zonnepanelen installeren heb je met zonnepanelen op een schuin dak bijna altijd voordelen. Je hebt een hoger rendement óf juist een gelijkmatigere energieopwekking gedurende de dag. Met name zonnepanelen op een oost-west schuin dak, zijn erg voordelig. Bij zonnepanelen in deze richtingen kun je vrijwel de hele dag profiteren van zonne-energie. In onze blog ‘Waar moeten zonnepanelen geplaatst worden?’ lees je alles over het rendement van zonnepanelen geplaatst in verschillende richtingen en de invloed van de hellingshoek op het rendement.

Opstelling zonnepanelen op schuin dak

Wanneer je zonnepanelen wilt laten installeren op een schuin dak, is het belangrijk dat ze in de goede richting staan en dat de installateurs ze op de juiste manier bevestigen. Meestal hebben schuine daken dakpannen. Om de zonnepanelen aan de dakpannen te bevestigen, gebruiken onze monteurs dakhaken. Hieraan monteren zij een rails, waaraan zij de zonnepanelen vastmaken. Het type dakbedekking, bijvoorbeeld golfplaten, leisteen, metaal of zink bepaalt welke montage het beste werkt voor uw zonnepanelen.

zonnepanelen schuin dak

Wat is de No-Go zone van zonnepanelen op een schuin dak?

Als je zonnepanelen wilt laten plaatsen, moet je altijd rekening houden met een No-Go zone. Dit is de wettelijke veiligheidsmarge. Dit is de marge rondom het dak waarop je geen zonnepanelen kan en/of mag plaatsen. Voor schuine daken geldt dat de zonnepanelen minimaal 20 cm afstand moeten hebben tot de nok, dakgoot en dakrand. Zonnepanelen mogen namelijk niet uitsteken over de dakrand. Daarnaast moet er voldoende ruimte zijn voor waterafvoer bij de dakgoot. Op plekken die extra windgevoelig zijn, plaatsen we ter versteviging extra dakhaken.

Wat is de afstand tussen zonnepanelen op een schuin dak?

Er is geen standaard afstand tussen zonnepanelen op een schuin dak. Dit ligt aan de hellingshoek van je schuine dak. Indien je dak bijna plat is, zullen we de zonnepanelen kantelen, zodat ze in een schuinere hellingshoek staan. Ook is de afstand tussen de zonnepanelen dan groter. Bij een schuin dak monteren we de zonnepanelen zo dicht mogelijk tegen elkaar aan, zodat we het dakoppervlak optimaal benutten.

Is er een maximum dakbelasting van zonnepanelen op een schuin dak?2024-01-18T15:49:42+00:00

De dakbelasting voor zonnepanelen op een schuin dak is gemiddeld tussen de 15 en 25 kg per vierkante meter. Bij een plat dak is dit anders. Daar kun je uitgaan van een gewicht van 30 tot 50 kg per vierkante meter.

Hoeveel zonnepanelen passen er op mijn schuine dak?

Hoeveel zonnepanelen er op jouw schuine dak passen, hangt allereerst af van hoe groot het oppervlak is van jouw dak. Daarnaast hangt het af van eventuele obstakels, zoals een schoorsteen, dakdoorvoer etc. Ook de hellingshoek van jouw dak is een belangrijke factor voor hoeveel zonnepanelen er op een dak passen. Hoe lager de hellingshoek in graden, des te minder zonnepanelen er op je dak passen. Dit komt omdat we rekening moeten houden met de eigen schaduw die de panelen maken. Maar, geen zorgen, het aantal zonnepanelen zegt niet direct iets over het rendement van de zonnepanelen. Wil jij weten wat de hellingshoek en grootte van jouw dak is? Doe onze gratis dakscan en ontvang vervolgens een offerte op maat. Zo weet je hoeveel zonnepanelen er straks mogelijk op jouw dak passen.

Regels zonnepanelen schuin dak

Wil je zonnepanelen plaatsen op een schuin dak? Er gelden een aantal regels voor het plaatsen van zonnepanelen op een schuin pannendak:

  • De zonnepanelen mogen niet uitsteken over de erfgrens of dakrand.
  • De zonnepanelen moeten direct op het dakvlak geplaatst worden.
  • De hellingshoek van het zonnepaneel moet hetzelfde zijn als de hellingshoek van het dak.

Verder zijn er nog een aantal andere regels en veranderingen waar je rekening mee moet houden of van kunt profiteren als je zonnepanelen wilt laten plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan ‘wanneer heb je een verguninning nodig, ‘hoe werkt de salderingsregeling’, ‘krijg ik subsidie op zonnepanelen’ en nog veel meer. Alles hierover lees je in de blog ‘Regels zonnepanelen 2024’.

2024-02-13T16:07:14+00:00
Ga naar de bovenkant