Zonnepanelen veilig op het dak plaatsen

Veilig zonnepanelen plaatsen op een dak vinden wij bij BY Projects nog altijd het mooiste wat er is. En dit mooie werk doen we het liefst zo veilig mogelijk. voordat we beginnen met zonnepanelen plaatsen, beginnen we dan ook altijd met het maken van een plan. In dit plan nemen we een aantal dingen mee zoals: analyse van het dak, aantal zonnepanelen die op het dak kunnen, welk type zonnepanelen, met welk installatiesysteem, maar vooral ook: hoe kunnen we deze klus veilig doen? Het veilig plaatsen van zonnepanelen is namelijk een serieuze zaak.

Uw verduurzaming specialist
met 20 jaar ervaring

Veilig zonnepanelen installeren op een dak

Bij BY Projects zijn we voorstander van het gebruik van de meest veilige methode en het naleven van de arbeidsveiligheidsrichtlijnen. Daarom zul je ons de zonnepanelen ook niet via een ladder omhoog zien brengen of met enkel een rolsteiger werken. Het is van cruciaal belang om bij het verplaatsen van zonnepanelen zowel de veiligheid van ons personeel als de integriteit van de apparatuur te waarborgen. Dus, hoe krijgen we de zonnepanelen veilig op het dak?

Om de zonnepanelen veilig op het dak te installeren nemen wij graag de juiste veiligheidsmaatregelen. Zo houden we o.a. rekening met het veilig hijsen van de zonnepanelen, de verschillende veiligheidsmaatregelen voor platte en hellende daken en wordt er ook rekening gehouden met valbeveiliging. Hieronder leggen we per onderdeel uit waar wij op letten bij het leggen van zonnepanelen.

Veilig hijsen

Het belang van veilig hijsen van zonnepanelen op het dak kan niet genoeg benadrukt worden, omdat het zowel de veiligheid van de installateurs als de integriteit van de zonnepanelen en het dak zelf waarborgt. Daarom maken wij gebruik van een liftsysteem dat de zonnepanelen omhoog brengt.

Door gebruik te maken van zo een liftsysteem kunnen we rekening houden met de volgende zaken:

  1. Veiligheid: Het gebruik van een liftsysteem minimaliseert het risico op ongevallen tijdens het hijsen van zonnepanelen, zoals vallen of letsel door overbelasting. Daarnaast vermindert het ook de behoefte om handmatig de zonnepanelen te tillen.
  2. Efficiëntie: Een liftsysteem maakt de installatie aanzienlijk efficiënter, omdat het zware werk wordt geautomatiseerd. Dit bespaart tijd en moeite voor het installatieteam.
  3. Schadepreventie: Het systeem minimaliseert het risico op beschadiging van zowel de zonnepanelen als het dak, omdat het hijsproces gecontroleerd en nauwkeurig verloopt.

Het veilig hijsen van zonnepanelen met behulp van een lift , is dus een effectieve manier om de installatie te stroomlijnen, risico’s te minimaliseren en ervoor te zorgen dat de klus zonder problemen wordt geklaard. Het zorgt voor een veiligere, efficiëntere en probleemloze installatie.

veilig zonnepanelen plaatsen

Op een hellend dak

Nu de panelen boven op het dak zijn, kan er bijna begonnen worden met het leggen van de panelen. Het eerste dat nu wordt gedaan is namelijk ervoor zorgen dat we veilig zonnepanelen kunnen plaatsen. Op een schuin dak is het belangrijk dat er een dakrandbeveiliging aanwezig is. Wij werken met een triangelbrug zodat onze installateurs veilig kunnen werken. Dit beveiligingssysteem bestaat uit een platform met daarbij leuningen die het gat van de brug verkleinen en zo de kans op vallen tot een minimum beperken.

Op een plat dak

Bij een plat dak zijn de juiste veiligheidsmaatregelen ook erg belangrijk. Voor het werken op een plat dak is het belangrijk om een veilige zone te creëren. Om er zeker van te zijn dat de werknemers van BY Projects veilig werken, brengen ze over het gehele dak valbescherming aan middels een dakrandbeveiliging.

Veilig aanbrengen van zonnepanelen – waar let je op?

Voor veilig zonnepanelen plaatsen zijn er, naast bovenstaande zaken, nog een aantal punten om rekening mee te houden. Hieronder bespreken we hoe wij een veilige en effectieve installatie garanderen.

Plaatsing omvormer, bekabeling en meterkast

Om er zeker van te zijn dat de zonnepanelen op een veilige manier duurzame energie opwekken, doen we voordat de zonnepanelen gelegd worden altijd een schouwing. Zo gaan wij zeker weten goed voorbereid aan de slag. Tijdens de schouwing kijken we of de zonnepanelen gelegd kunnen worden volgens het legplan, hoe de bekabeling dient te lopen, waar de omvormer komt te hangen en de aansluiting in de meterkast.

veilig werken zonnepanelen

Valbeveiliging

Zoals eerder al aangegeven houden wij altijd rekening met valbeveiliging. De monteurs zullen altijd rekening houden met eventuele gevaren en grote risico’s. Daarom worden er op zowel platte als hellende daken voorzorgsmaatregelen genomen om het gevaar en onveilig werken tot een minimum te beperken.

Kwaliteit, certificering & training

Bij BY Projects vinden we het belangrijk dat er veilig en kwalitatief werk wordt afgeleverd. Ons team is gebrand op kwaliteit en neemt deze mentaliteit mee bij het plaatsen van ieder paneel. Iedere installateur ontvangt van ons daarom uitgebreide training, wij zorgen ervoor dat al ons personeel is gecertificeerd en dat ze de werkzaamheden uitvoeren op een zo veilig mogelijke manier.

Benieuwd hoeveel jij kunt besparen?

Als je gaat voor zonnepanelen van BY Projects, ga je voor gegarandeerd vakwerk. Voor zonnepanelen die efficiënt zijn aangelegd en het rendement van het zonlicht zo hoog mogelijk is. Je kiest namelijk er namelijk niet alleen maar voor om mee te gaan in een duurzame ontwikkeling, maar ook voor een besparing op je energiekosten.

Hoeveel dit precies oplevert is afhankelijk van meerdere factoren en is ook verschillend per situatie. Daarom is het altijd raadzaam om een professional in te schakelen voor de beste oplossing voor jouw dak.

Dus, wil je graag zonnepanelen en laat je deze graag installeren door erkende installateurs? Neem dan contact met ons op of vul de online gratis dakscan in!