Regels zonnepanelen 2024

Ook in 2024 zijn we met elkaar hard op weg om de aarde verder te verduurzamen van energie met zonnepanelen. Sinds 1 januari 2023 zijn daar voor eigenaren van zonnepanelen een aantal nieuwe regels zonnepanelen bijgekomen, die nog steeds van kracht zijn. De regels zijn interessant als je overweegt zonnepanelen aan te schaffen. In dit artikel vertellen we je alles over de invloed van de regels op het rendement van zonnepanelen én jouw portemonnee. We leggen je uit hoe het zit met subsidie op zonnepanelen, wanneer je een vergunning voor zonnepanelen nodig hebt en waarom je in 2024 nog steeds geen btw over zonnepanelen betaalt.

Uw verduurzaming specialist
met 20 jaar ervaring

Salderingsregeling zonnepanelen

De salderingsregeling, is een regeling vanuit de Rijksoverheid, die ervoor zorgt dat als zonnepaneelhouders teveel stroom opwekken, ze deze stroom kunnen terugleveren aan het elektriciteitsnet en hiervoor een vergoeding ontvangen. Doordat zonnepanelen steeds betaalbaarder worden en de energieprijzen stijgen, stijgt ook het rendement voor de gebruiker en had de overheid het plan om saldering per 1 januari 2025 langzaam af te bouwen. Op 15 februari kwam echter het nieuws naar buiten dat de Eerste Kamer een streep zet door dit plan waardoor de salderingsregeling langer zal bestaan.

UPDATE 15-02: Eerste Kamer houdt subsidie voor zonnestroom voorlopig in stand

De salderingsregeling blijft voorlopig bestaan. De Eerste Kamer zet een streep door het plan van demissionair klimaatminister Jetten om deze subsidie vanaf 2025 af te bouwen. Bezitters van zonnepanelen kunnen dus de stroom die ze terugleveren blijven wegstrepen tegen de stroom die ze afnemen van het elektriciteitsnet. Meer informatie vind je hier:
https://nos.nl/artikel/2508677-eerste-kamer-houdt-subsidie-voor-zonnestroom-voorlopig-in-stand

BTW zonnepanelen 2024

Per 2023 gelden er nieuwe regels voor de btw op zonnepanelen en deze gelden in 2024 nog steeds. Deze regels gelden voor alle partijen die zonnepanelen aanbieden of installeren. Vóór 2023 was het btw percentage op zonnepanelen 21%, maar sinds 2023 is het zo dat zonnepanelen btw vrij zijn, je betaalt nu dus geen btw meer op zonnepanelen. Dit zorgt ervoor dat het aanschaffen van zonnepanelen ook voor particulieren betaalbaarder wordt. Vóór 2023 kon je btw op zonnepanelen al terugvragen bij de Belastingdienst, maar moest je deze wel eerst zelf voorschieten.

Vergunning zonnepanelen

Zonnepanelen kunnen bijna altijd geplaatst worden zonder een vergunning aan te vragen. Alleen als je zonnepanelen wilt installeren op een monumentaal pand, beschermd gebouw of op een plek waar zonnepanelen niet passen in het bestemmingsplan van de gemeente is meestal wel een vergunning nodig. Wil jij zonnepanelen aanschaffen, maar deze niet op een dak installeren, maar op de grond? Ook dan is vaak een vergunning nodig. Op Omgevingsloket kun je eenvoudig een vergunningscheck doen, en zien of jij een vergunning nodig hebt.

Regels zonnepanelen 2024

Regels zonnepanelen plaatsen

Er zijn ook een aantal regels voor het plaatsen van panelen, waar jij je aan moet houden:

  • De zonnepanelen zijn aangesloten op de omvormer, of de omvormer wordt binnen hetzelfde gebouw geïnstalleerd.
  • Zonnepanelen mogen niet uitsteken boven het schuine dak, maar moeten gemonteerd worden direct op het dakvlak, met dezelfde hellingshoek als het dak.
  • De afstand tussen de dakrand en de zonnepanelen moet minstens gelijk zijn aan de hoogte van de panelen.

Subsidie zonnepanelen 2024 particulieren

Landelijk is er geen subsidie meer voor het aanschaffen van zonnepanelen als particulier. Wel kun je zoals hierboven genoemd, nog steeds profiteren van de salderingsregeling en sinds 2023 zonnepanelen btw vrij aanschaffen. Verder zijn er nog een aantal gemeenten die subsidies geven voor zonnepanelen.

Welke gemeenten geven subsidie op zonnepanelen?

Of jouw gemeente een zonnepaneel-regeling aanbiedt check je snel via de energiesubsidiewijzer van de Rijksoverheid. Naast beschikbare subsidies kun je bij het Nationaal Warmtefonds een Energiebespaarlening met gunstige voorwaarden en lage rente aanvragen om je woning te verduurzamen.

Wil jij zonnepanelen laten installeren? Wij installeren zonnepanelen in o.a. Rijswijk, Den Haag, Zoetermeer, Delft, Westland, Lansingerland, Pijnacker, Rotterdam, Vlaardingen en Leiden. In veel van de steden en gemeenten waarin wij werken is een subsidie voor zonnepanelen beschikbaar.

subsidie zonnepanelen

Subsidie zonnepanelen zakelijk 2024

Ben jij ondernemer en wil je graag verduurzamen met zonnepanelen? Goed nieuws, je kunt wellicht in aanmerking komen voor een subsidie. Als je een grootverbruikaansluiting hebt van maximaal 3x80A kun je waarschijnlijk dit jaar nog de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) aanvragen.

Het subsidiebedrag (in € per kWh) hangt af van verschillende factoren, zoals het type en de grootte van de zonnepaneleninstallatie, de kostprijs, en de hoeveelheid verminderde CO2 uitstoot. Meer weten over de SDE++? Een van onze specialisten neemt graag contact met je op voor een kostenspecificering.

Meer weten over SDE++

Verder heb je als ondernemer natuurlijk ook diverse belastingvoordelen. Allereerst betaal je net als particulieren geen btw over de aanschafkosten van de zonnepanelen. Daarnaast kun je de kosten van de zonnepanelen in mindering brengen als investeringsaftrek op je belastbare inkomen.

Zonnepanelen kopen in 2024

Ondanks de nieuwe regels in 2023 blijven zonnepanelen een uitstekende investering. Niet alleen help je het milieu door minder energie te verbruiken, maar je bespaart ook enorm op energiekosten. Alle zonnepanelen die wij aanbieden zijn gemaakt van hoogwaardige en duurzame materialen en hebben een productgarantie. Hoeveel jaar verschilt per paneel, maar dit is gemiddeld zo’n 10 tot 15 jaar. Doordat wij daarnaast alleen werken met ervaren monteurs bieden we je ook 5 jaar garantie op de installatie van de zonnepanelen. Of je nu een klein of groot zonnepanelenproject wil neerzetten, wij adviseren je graag over welk systeem het beste past bij jouw behoeften. Benieuwd hoeveel zonnepanelen er op jouw dak passen? Doe dan onze gratis online zonnepanelenscan via Google Maps in slechts 2 minuten.